Mapa ekosystému

V posledných rokoch sme si my, odborníci na sociálne inovácie a sociálne podniky, uvedomili, že na šírenie myslenia o udržateľnosti – a tým aj na zmenu – potrebujeme rozhovory a kolektívne myslenie. „Miesto“, kde sa môžu stretávať ľudia s podobnými hodnotami, kde sa môžu podeliť o svoje túžby, nápady a zápasy. Komunitu, kde sa môžu stretávať ľudia z rôznych prostredí, odvetví a sektorov. V rámci projektu Focus on Impact sme spustili sériu rozhovorov s cieľom preskúmať potreby ľudí, ktorí sa angažujú v oblasti udržateľnosti, naučiť sa niektoré osvedčené postupy a položiť základy rôznorodej komunity. Rozprávali sme sa s odborníkmi so silnými národnými a medzinárodnými skúsenosťami v oblasti udržateľnosti, ktorí síce pochádzajú z rôznych prostredí, ale už roky sa podieľajú na zvyšovaní udržateľnosti hospodárstva a spoločnosti, a to v rámci podnikov, financovania, grantov, budovania ekosystémov alebo občianskych/sociálnych podnikateľských pozícií. Vďaka týmto príležitostiam a nespočetným individuálnym rozhovorom máme teraz jasnejšiu predstavu o tom, čo sme si mysleli.

Vypracovaniu ekosystémovej mapy preto predchádzali rozsiahle konzultácie so zainteresovanými stranami, takže skutočne odráža myšlienky otvorenej a hodnotovo orientovanej komunity. Diskusie potvrdili, že aj v našej každodennej práci čelíme mnohým nedostatkom v oblasti udržateľnosti a vytvárania sociálneho/environmentálneho dopadu. Jedným z najdôležitejších z nich bola chýbajúca komunita, čo je prekážkou novej spolupráce, učenia sa novým nástrojom a metódam a osvedčeným postupom, ako aj rozvoja spoločného jazyka medzi sektormi.

Čo ukazuje mapa?

Pojem „ekosystém“, ako základný pojem ekológie, sa v súčasnosti bežne používa aj v každodennom živote, väčšinou na opis systémov, v ktorých dochádza k interakcii rôznych aktérov s ich bezprostredným prostredím. Nie je to inak ani v prípade štruktúry, v ktorej sa objavujú zástupcovia rôznych sektorov, vzájomne sa ovplyvňujú, prepájajú a vytvárajú rôzne procesy a účinky. To všetko robia, pričom si uvedomujú dopad vlastného prostredia – priamy a nepriamy – na seba a svojich partnerov.

Mapa projektu Focus on Impact ukazuje ekosystém podobne zmýšľajúcich ľudí s osvedčenými postupmi, metódami a nástrojmi, ktoré už existujú a ktoré by sa mohli v budúcnosti zaviesť. Systém zahŕňa aj tých, ktorí sú v súčasnosti menej efektívni alebo účinní v procesoch vytvárania sociálnych, environmentálnych a ekonomických hodnôt, alebo ktorí sú vylúčení z miestnych, regionálnych, národných a medzinárodných sietí, ale ktorých poslanie by ich tam zaradilo.

Mapa ekosystému ako sprievodca projektmi a službami Fórum inštitútu

Na základe mapy ekosystému Focus on Impact vytvorilo Fórum centrum pre regionálny rozvoj svoj prvý súbor služieb zameraných na jednotlivcov, malé a stredné podniky, miestne a regionálne orgány a subjekty financujúce sociálne/environmentálne dopady. Náš balík služieb sa nazýva SIGNIFINANCE a jeho cieľom je inšpirovať, budovať komunitu a poskytovať trhovo orientované služby.

Budeme inšpirovať jednotlivcov, malé a stredné podniky a obce, aby pri rozhodovaní o tom, ako rozdeliť svoje finančné zdroje, brali do úvahy dopad ich financovania, a aby spolupracovali pri financovaní rozsiahlejších projektov. Tento balík bude zahŕňať podcast „Felvidéki zebra”, spustený v roku 2023, zameraný na maďarskú komunitu na južnom Slovensku a na ich sociálne/environmentálne témy vrátane tém SigniFinance, a propagáciu témy na rôznych online a offline platformách a podujatiach Fórum inštitútu, ako napríklad konferencia občianskej spoločnosti plánovaná na november 2023.

Budovanie komunity sa plánuje na viacerých úrovniach, predovšetkým prostredníctvom prepojenia poskytovateľov finančných prostriedkov v maďarskej komunite na sociálne/environmentálne projekty na južnom Slovensku. V tejto komunite sa môžu pravidelne stretávať, vymieňať si skúsenosti a rozvíjať sa. Táto regionálna komunita bude prepojená s existujúcimi komunitami na Slovensku a v Maďarsku. V tejto oblasti budujeme partnerstvo s programom Impact Talks Nadácie Pontis a budeme pokračovať v spolupráci s maďarským partnerom projektu Fruit of Care a neziskovou organizáciou Central Danube Development Agency Ltd., ktoré pracujú s veľmi podobnými cieľovými skupinami a cieľmi ako Fórum centrum pre regionálny rozvoj.

Naše trhové služby zahŕňajú poradenstvo pri definovaní tém a cieľov investícií s dopadom, identifikácii potenciálnych partnerov a meraní dopadu.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.