Jó gyakorlatok és fejlődési irányok a hatásfókuszú finanszírozásban 

A hatásfókuszú finanszírozás a modern vállalatok jövőképe? Hogyan szerepelnek a munkavállalók ebben a folyamatban és mekkora az önkéntesség ereje? Milyen mozgástér van a hatékonyság mérésére? Elfáradt-e mára a társadalmi felelősségvállalás fogalma? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ a Focus on Impact projekt kerekasztal beszélgetése keretében Bolyán Róbert az UniCredit Bank magyarországi Social Impact Banking területének vezetője, Károlyi Antal befektető és szakértő, valamint Kovács Levente a Hiventures szenior befektetési menedzsere.

A társadalmi felelősségvállalás – vagy CSR – fogalma mára elfáradt, helyette népszerűbbé vált az ESG, amely egy új, komplex értékrend összefoglalója. Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Olyan szempontok összessége, amely a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási kérdések figyelembevételét javasolja a vállalatokba történő befektetések mérlegelésénél.

A vállalati társadalmi felelősségvállalás fontos eleme a hatásfókuszú finanszírozásnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy sokszor a vállalat alaptevékenységétől leválasztva létezik, pedig célszerűbb lenne organikusan kezelni. Az önkéntességgel és az alulról szerveződő tevékenységekkel növelhető a befektetések sikeressége.Az impact investing befektetési megközelítés a gazdasági problémák megoldására összpontosít, segíti a gazdasági fejlődést és pozitív hatást gyakorol a társadalomra és a környezetre. A hatásfókuszú finanszírozás alapvető eleme, a vállalatok, kormányzati szervek, non-profit szervezetek és befektetők partnerségeinek erősítése lehetővé teszi a közös célok elérését. A befektetők, vállalatok és döntéshozók számára fontos, hogy megértsék a hatás befolyásolásának legjobb gyakorlatait és módszereit. A tudatformálás és képzés segíti a szélesebb körű elköteleződést és hatékonyabb hatás elérését. A hatásfókuszú finanszírozás fenntarthatóságának biztosításában kulcsszerepet játszik az elszámoltathatóság, amely által növelhető a befektetés eredményessége és népszerűsége.

    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.